Czujnik jakości powietrza w Szumowie

Czujnik jakości powietrza w Srebrnej

REGULAMIN KONKURSU NA NAJLEPSZĄ POTRAWĘ LOKALNĄ

1. Organizatorem konkursu jest Gminny Ośrodek Kultury w Szumowie.
2. Patronat honorowy nad konkursem objął Wójt Gminy Szumowo.
3. Celem konkursu jest:
a) ukazanie tradycyjnych potraw wsi Podlaskiej, przepisów często zapomnianych i nie stosowanych w szerokiej konsumpcji, jak również wariacji na ich temat,
b) identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych,
c) wyszukanie potraw regionalnych, mogących służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu,
d) promocja potraw regionalnych.

e) wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami.
f) wspieranie lokalnej tożsamości i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności
g) budowa tożsamości kulturowej w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną od pokoleń.
4. Zasady uczestnictwa w konkursie:
a) w konkursie mogą wziąć udział wszystkie osoby i grupy osób z terenu Gminy Szumowo,
b) każdy uczestnik zobowiązany jest do dołączenia do potrawy Karty Zgłoszeniowej.
c) wzór Karty Zgłoszeniowej dostępny jest na stronie www.szumowo.pl
Karty Zgłoszeń muszą zawierać przepisy z dokładnym wykazem użytych produktów oraz krótki opis związku dań z regionem i historią oraz tradycją kulinarną regionu.
d) Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z regionem województwa podlaskiego, w szczególności stare, zapomniane przepisy, nie stosowane w szerokiej konsumpcji.
e) Jury finałowe wyłoni zwycięzców, przyznając nagrody za I, II i III miejsca.
f) członkowie Jury nie mogą uczestniczyć w konkursie.
g) uczestnictwo w konkursie jest bezpłatne.
5. Zasady konkursu:
a) potrawy biorące udział w konkursie należy przynieść do Gminnego Ośrodka Kultury w Szumowie do godz. 14.00 w dniu Dożynek Gminnych 26.08.2018 r.
b) ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród odbędzie się około godziny 17.00 na scenie.
c) dekoracje, półmiski i sztućce do nakładania należy przygotować we własnym zakresie. W miarę możliwości potrawy powinny być już pokrojone i przygotowane do degustacji przez Jury.
d) potrawy oceniane będą przez jury składające się z gości honorowych dożynek.
e) laureatom konkursu wręczone zostaną nagrody rzeczowe ufundowane przez Gminny Ośrodek kultury w Szumowie i Sponsora oraz pamiątkowe dyplomy.
6. Założenia dodatkowe:
a) organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji materiałów i zdjęć uczestników konkursu,
b) nadzór merytoryczny nad przebiegiem konkursu sprawuje Urząd Gminy Szumowo. Szczegółowych informacji w tym zakresie udziela Hanna Szabłowska, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. tel. 500 191 315.
c) wszystkie dane osobowe zawarte w Kartach zgłoszeniowych będą użyte wyłącznie do celów powyższego konkursu.
d) sprawy nieuregulowane niniejszym regulaminem rozstrzyga organizator konkursu.

Karta zgłoszenia do konkursu.